Kevytyrittäjän opas
Kokosimme tälle sivulle artikkeleita, joiden avulla pääset kevyesti alkuun kevytyrittäjän polulla. Tutustu artikkeleihin!
Artikkelit
Artikkelit kevytyrittäjälle
Keräsimme laskutuspalvelu kokemuksestamme kevytyrittäjän oppaaseen useimmat askarruttavat asiat. Voit myös keskustella asiasta lisää kanssamme.
Tilauksen hallinta
Kesätyö 2024 opiskelijoille
Mikä on bruttopalkan ja nettopalkan ero?
Miten OP kevytyrittäjä palvelu eroaa Truster kevytyrittäjyydestä?
Mikä on YEL-vakuutus?
Valttikortti - mitä olisi hyvä tietää?
Päivärahat, kilometri- ja ateriakorvaukset 2024
Laskutuspalvelu vertailu 08/2023 - Miten valita paras laskutuspalvelu?
Miten valita sopiva laskutuspalvelu kumppaniksi?
Somevaikuttaja tai influencer kevytyrittäjänä?
Mitä tulisi tietää kevytyrittäjän työllistämisestä?
Miten tiedän onko asiakkaani maksanut laskun?
Palkkalaskelma Truster applikaatiosta
Kevytyrittäjän työn hinnoittelu
Kevytyrittäjyys ja opiskelu: Näin yhdistät ne sujuvasti
Kevytyrittäjän verovähennykset & veroilmoitus
Kevytyrittäjyys kesätyönä: Miksi se kannattaa?
Toimeksiantosopimus kevytyrittäjälle
Voiko kevytyrittäjä saada työttömyyskorvausta?
Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?
Voiko työtön olla kevytyrittäjä?
Onko kevytyrittäjä elinkeinonharjoittaja?
Onko kevytyrittäjyys kannattavaa?
Kevytyrittäjyys vai toiminimi?
Kuka voi ryhtyä kevytyrittäjäksi?
Täyttyykö työssäoloehto kevytyrittäjyydessä?
Kenelle kevytyrittäjyys sopii?
Onko kevytyrittäjä yrittäjä?
Termistö
Mitä yrittäjän termejä
sinun tulisi tietää?
Termi
Selitys
Kevytyrittäjä
Laskutuspalvelun käytttäjä. Henkilö laskuttaa työnsä ilman omaa y-tunnusta laskutuspalvelun kautta. Väärin kirjoitettuna myös kevyt yrittäjä.
Laskutuspalvelu
Yritys, joka tarjoaa kevytyrittäjille mahdollisuuden laskuttaa käyttäen palvelun y-tunnusta ja maksaa työtekijälle palkan.
Hetipalkka
Palkka, joka maksetaan ennen, kuin lasku tulee maksetuksi.
Pikamaksu
Pankkisiirto voidaan tehdä pikamaksuna, joka varmistaa palkan tulemisen tilille samana päivänä.
Toimeksiantosopimus
Toimeksiantosopimus tehdään työntekijän ja tilaajan välille. Sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. Tilaajan kanssa on hyvä sopia ainakin hinnasta, työn sisällöstä ja aikataulusta.
Kevytyrittäjä
Laskutuspalvelun käyttäjä. Henkilö laskuttaa työnsä ilman omaa y-tunnusta laskutuspalvelun kautta. Väärin kirjoitettuna myös kevyt yrittäjä.
Rekisteröitymistodistus
Rekisteröitymistodistus todistaa kevytyrittäjän työskentelevän kyseisen laskutuspalvelun kautta. Yleensä alle kuusi kuukautta vanha todistus on riittävä, mikäli halutaan todistaa kevytyrittäjällä olevan laskutuspalvelun kautta vakuutukset voimassa.
Arvonlisävero (ALV)
Arvonlisävero lyhennettynä ALV on valtion määräämä ja kantama vero, joka määrätään laskutettavaan palveluun tai tuotteeseen. ALV lisätään laskutettavaan summaan ja se on yleensä 24 %. Laskutuspalvelu tilittää tämän veron puolestasi valtiolle.
Kevytyrittäjän ja yrittäjän eläke maksetaan yrittäjän eläkevakuutuksena lyhennettynä YEL. YEL on pakollinen mikäli laskutus kertymäsi ylittää tietyt rajat.
Toiminimiyrittäjä
Toiminimi yrittäjä tai toiminimi on kevyempi yritysmuoto varsinaisesta yrityksestä. Toiminimi yrittäjällä on oma y-tunnus ja oikeasti yrityksestä poiketen henkilö on itse henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta toiminnasta toiminimellä.
Verokortti
Verokortti tarvitaan palkan maksamiseen. Siihen on merkitty sinun veroprosenttisi, joka vähennetään bruttopalkastasi.
Verovähennykset
Laskutuspalvelun palkan maksun yhteydessä voidaan maksaa verottomina kulukorvauksina matkakorvauset, päivärahat ja ateriakorvaukset. Työhankkimiskuluina voit omassa verotuksessasi vähentää palvelumaksun ja mahdollisen YEL maksun.
Matkakorvaus
Matkakorvaus voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli se on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Päiväraha
Päiväraha voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli sen on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Ateriakorvaus
Ateriakorvaus voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli se on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Sairausvakuutusmaksu
Laskutuspalvelu tilittää palkastasi sairausvakuutuslain mukaisen maksun. Sairausvakuutusmaksu vähennetään bruttopalkastasi.
Kevytyrittäjän vakuutukset
Kevytyrittäjänä tarvitset yleensä samat vakuutukset, kuin yrittäjä. Näitä ovat esimerkiksi vastuuvakuutus, tapaturmavakuutus, yrittäjän eläkevakuutus.
Vastuuvakuutus
Kevytyrittäjänä tarvitset yleensä samat vakuutukset, kuin yrittäjä. Näitä ovat esimerkiksi vastuuvakuutus, tapaturmavakuutus, yrittäjän eläkevakuutus.
Tapaturmavakuutus
Tapaturman sattuessa tapaturmavakuutuksesta korvataan lääkärikäyntejä ja muita hoitoon liittyvä kuluja.
Käännetty verovelvollisuus
Käännetty (käännetty ALV) verovelvollisuus tarkoittaa, että ostaja vastaa veron maksamisesta. Tämä on yleistä rakennustöissä. Tällöin työ, joka on esimerkiksi ALV 24 % veloitetaan ostajalta ilman veroa ja ostaja vastaa veron veron maksamisesta.
Luotettava kumppani -raportti
Luotettava kumppani -raportti on nopein tapa varmistaa, että yritys on hoitanut tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset. Rakennustyömailla tilaajavastuulain täyttyminen tarkistetaan usein ennen töiden aloittamista.
Verovelkatodistus
Verovelkatodistus todistaa, että yritys on maksanut veronsa moitteettomasti ja hoitanut yhteiskunta vastuunsa.
Kevytyrittäjän laskurit
Selaa laskureitamme
Paljonko pitikään laskuttaa, jotta saan tietyn summan tilililleni tai paljonko saan laskutussummasta verojen jälkeen palkkaa? Miten arvonlisävero laskettiin? Onko Truster 49 €/kk oikeasti minulle edullisin?