Kevytyrittäjyys on erinomainen keino yritystoiminnan testaamiseen tai sivutyön laskuttamiseen. Se on myös useasta eri näkökulmasta kannattavaa. Aloituskustannuksia ei ole lainkaan, ja kiinteät kulut ovat vähäisiä. Voit käyttää aikasi olennaiseen, koska sinun ei tarvitse murehtia paperitöistä, veroista ja muusta byrokratiasta.
Kevytyrittäjänä pääset kokeilemaan turvallisin mielin, olisiko yrittäjyys sinua varten. Parhaassa tapauksessa kerrytät jo kevytyrittäjänä asiakaskuntaa, joka tuo sinulle myöhemmin yrittäjänä taloudellista turvaa ja pysyvyyttä. Voit muuttaa mielesi koska tahansa ja laittaa pillit pussiin – tai perustaa täysimittaisen yrityksen.
Miten laskutuspalvelun palvelumaksu toimii?
Palvelumaksu tarkoittaa prosenttiosuutta, jonka laskutuspalvelu ottaa palkastasi omaksi palkkiokseen. Eri laskutuspalvelujen palvelumaksuissa ja niiden sisällöissä on jonkin verran eroja. Palveluntarjoajia kannattaa ehdottomasti vertailla.
Testaa Truster kevytyrittäjän laskutuspalvelua pelkän 3,99 % palvelumaksun hinnalla. Maksat palvelumaksun vain silloin, kun olet tehnyt työtä ja lähetät siitä laskun. Jos toteat, että kevytyrittäjyys sopii sinulle loistavasti, suosittelemme Trusterin näppärää kuukausihintaista palvelupakettia, jossa palvelumaksu jää kokonaan pois. Pro-paketissamme on kaikki herkut, joita kevytyrittäjä voi toivoa. Kysy meiltä neuvoa!
Miten paljon kevytyrittäjä maksaa veroja?
Kevytyrittäjänä olet virallisesti palkansaaja, joten maksat myös samalla periaatteella ansiotuloveroa. Se vaatii sinulta vain sen, että toimitat meille Trusteriin verokorttisi. Verokortista näemme, millaisen prosenttiosuuden pidätämme palkastasi veroa. Sen jälkeen tilitämme verosi eteenpäin verottajalle.
Muista, että veroprosenttisi määräytyy sen mukaan, miten paljon tienaat vuoden aikana yhteensä eri töistäsi. Et voi ajatella niin, että muutamasta sivutyönä tienatusta tonnista et juuri joudu maksamaan veroa. Mitä suuremmaksi vuoden yhteenlaskettu tienesti nousee, sitä suurempi on myös veroprosenttisi. Huomioi siis veroprosenttisi jo silloin, kun hinnoittelet työsi.
Kevytyrittäjyys kannattaa – mutta muista nämä asiat
Kevytyrittäjän työelämä on nimensä mukaisesti kevyttä ja vaivatonta. Muutama asia on kuitenkin hyvä tiedostaa. Jotta voit saada töitä ja palkkaa, sinun pitää hankkia asiakkaasi itse. Tiedätkö, miten ja mistä voisit niitä hankkia?
Voi myös kestää jonkin aikaa, ennen kuin tulosi vakiintuvat. Älä siis ainakaan heti laita kaikkia panoksia kevytyrittäjänä saamiesi tulojen varaan. Jos henkilökohtainen taloutesi on solmussa, pyri saamaan raha-asiat ensin järjestykseen ja kokeile vasta sitten kevytyrittäjyyttä.
Jos sinulla on jo tiedossa jonoksi asti asiakkaita, ja laskutusta alkaa heti kertyä enemmän, sinun on järkevää perustaa toiminimi tai osakeyhtiö. Ilman y-tunnusta et pysty hyödyntämään verohelpotuksia samaan tapaan kuin täysimittainen yrittäjä.
Kevytyrittäjän on helppo myydä palveluja, mutta tavaroiden myyntiin kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovi kovin hyvin. Jotkin elinkeinot ovat myös luvanvaraisia, eli et voi työskennellä niiden parissa kevytyrittäjänä. Kysy meiltä lisää!
Kannattaako ryhtyä kevytyrittäjäksi vai perustaa toiminimi?
Emme voi tarjota yhtä oikeaa vastausta, mutta voimme pohdiskella tilannettasi ja mieltymyksiäsi.
Olisiko asiakkaita varmuudella tiedossa? Pystyt suoriutumaan yrittäjän säännöllisistä kuluista ja velvollisuuksista? Voit elää pienen riskin kanssa? Lähde silloin ihmeessä kokeilemaan siipiäsi yrittäjänä. Voit myös kokeilla uutta elämäntapaa ensin kevytyrittäjänä ja perustaa vasta myöhemmin oman yrityksen.
Jos olet jo kevytyrittäjä, töitä tulee yhä enemmän ja laskutus kasvaa, yrityksen perustaminen voi olla hyvä idea. Yrittäjänä voit tehdä verovähennyksiä eli merkitä hankintoja yrityksesi kuluiksi. Silloin yrityksesi tulos pienenee ja maksat vähemmän veroja.
Mutta jos teet työkeikkoja tai sivutyötä vain silloin tällöin, ja tulosi ovat sivutyön osalta melko pieniä, kevytyrittäjyys on fiksu valinta. Myös jos tarvitset kesäduunin, tienestejä opiskelijaelämän rahoittamiseksi tai haluat kokeilla jo opiskeluaikana työllistymistä omalle alalle, kevytyrittäjyys toimii siihenkin mainiosti.
Jos sinulla on nerokas liikeidea ja haluat kokeilla, olisiko palveluillesi kysyntää, älä siinä vaiheessa vielä hyppää pois päivätyöstäsi. Sinun ei edes kannata heti perustaa yritystä. Testaa ensin idean vetovoimaa kevytyrittäjänä. Jos idea menestyy, yritys on helppo perustaa myöhemmin lennosta.