Sopivaa työpaikkaa ei tahdo löytyä, ja seinät kaatuvat päälle? Mitä jos ottaisit ohjat omiin käsiisi ja ryhtyisit Truster kevytyrittäjän laskutuspalvelulla kevytyrittäjäksi? Luot oman työpaikkasi tuosta noin vain, ilman y-tunnusta. Onko se mahdollista?
Kyllä! Aktiivisuus kannattaa. Se voi jopa osoittautua parhaaksi päätökseksi, jonka olet työelämässä tehnyt. Voit hyvin ryhtyä kevytyrittäjäksi myös silloin, kun olet työtön. Kun toimit oikein, kevytyrittäjyys ei vaikuta työttömyysturvaasi, ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Jos kokeilen kevytyrittäjyyttä, saanko silti työttömyystukea?
Yleensä kyllä, ainakin jonkin verran. Mutta toimi fiksusti! Kun olet ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, neljän ensimmäisen yrittäjäkuukauden aikana voit periaatteessa tehdä niin paljon töitä kevytyrittäjänä kuin haluat. TE-toimisto ei vielä silloin tarkista, oletko päätoiminen vai sivutoiminen kevytyrittäjä. Takautuvasti TE-toimisto ei ainakaan lähde sitä selvittelemään. Kela tai työttömyyskassa saattaa silti viilata tuen määrää tienestiesi mukaan.
Työn määrä ratkaisee
Kun olet ollut neljä kuukautta työttömänä työnhakijana, TE-toimisto tsekkaa tilanteesi uudelleen. Teetkö kevytyrittäjänä töitä päätoimisesti vai sivutoimisesti? Yleensä kevytyrittäjyys nähdään sivutoimisena. Saat silloin ainakin jonkin verran työttömyystukea. Niiltä ajoilta, kun et tee lainkaan töitä, saat tietysti täyttä tukea.
Jos TE-toimisto on sitä mieltä, että kevytyrittäjyytesi on päätoimista ja ettet voisi samalla ottaa vastaan kokopäivätyötä, et saa enää työttömyystukea.
Onko ok tehdä vain yksi keikka?
Tee ihmeessä! Alle kahden viikon duuni ei vie työttömyysturvaasi eikä siitä tarvitse ilmoittaa TE-toimistoon, oli työ sitten päätoimista, sivutoimista tai vaikka ympärivuorokautista. Toimeksiantoja voi myös olla useita, jos ne kaikki kestävät alle kaksi viikkoa ja ovat selkeästi erillisiä.
Kevytyrittäjyydestä saamasi tulo pitää kyllä ilmoittaa, ja se saattaa vaikuttaa työttömyystukeesi. Mutta tuskinpa se haittaa, kun saat mielekkäästä työstä mukavan korvauksen. Vai mitä?
Työttömyystukien ABC
Mitä työttömyystukia taas olikaan? Olet varmasti kuullutkin näistä, mutta kerrataan vielä.
Kun olet työtön työnhakija, Kela maksaa sinulle peruspäivärahaa. Jos kuulut johonkin työttömyyskassaan, saat ansiosidonnaista päivärahaa, johon kuuluu peruspäivärahan lisäksi palkan mukaan määräytyvä osa. Kummankin saaminen edellyttää, että olet ollut edeltäneen 28 kuukauden aikana vähintään puoli vuotta työelämässä. Jos työssäoloehto ei täyty, saatat silti saada työmarkkinatukea.
Miten kevytyrittäjyys istuu kokonaisuuteen? Jos epäröit, älä jää yksin miettimään. Autamme ja neuvomme sinua mielellämme. Myös paikallinen TE-toimisto osaa kertoa, mitä sinun kannattaisi juuri sinun tilanteessasi tehdä.
Jos löydätkin unelmaduunin
Innostut avoimesta työpaikasta, ja onnistut nappaamaan sen? Tai pääset opiskelemaan haaveilemaasi alaa? Hieno juttu, onnittelut! Jos syystä tai toisesta toteatkin, että kevytyrittäjyys ei sovi sinulle tai sinulla on muita suunnitelmia, se on täysin ok. Voit milloin tahansa laittaa Trusterin kevytyrittäjäpalvelun tauolle.
Mutta älä unohda kevytyrittäjyyttä kokonaan! Jos tiedossa olisikin houkutteleva keikka tai toimeksianto, voit hyvin tehdä sen kevytyrittäjänä päivätyön tai opiskelujen ohessa. Muista tarkistaa, että veroprosenttisi riittää kattamaan kaikki tulosi.